Daytona e-Viball akkumulátor

A Li-ion akkumulátorok használata és tárolása

A minőségi elektromos járműveket gyártó cégek jelenleg a li-ion technológiára építik termékpalettájukat, mivel ma jelenleg ez a legjobb, leghatékonyabb módja az energiatárolásnak. Az elektroridernél kizárólag olyan minőségi elektromos motorokat forgalmazunk, amelyekben ilyen korszerű és nagyértékű lítium-ion akkumulátorok vannak.

Daytona e-Viball elektromos robogó akkumulátora
Daytona e-Viball elektromos robogó akkumulátora

Mi a li-ion akkumulátor?

A lítium-ion akkumulátor, más néven Li-ion akkumulátor, egy újratölthető elektromos tárolóeszköz, amely a hordozható elektronikus eszközökben, például mobiltelefonokban, laptopokban, kamerákban, elektromos szerszámokban, elektromos járművekben, és még sok másban is megtalálható.

Az akkumulátorok használata során csupán néhány egyszerű használati és tárolási szabályt kell betartani, aminek eredményeképpen az aksik hosszú ideig fognak szolgálni bennünket.

 

A Li-ion akkumulátorok helyes használata

Hetente legalább egyszer töltsük fel 100%-raKerüljük a 20%-os töltöttségi szint alatti használatotA teljes töltöttséget követően ne hagyjuk hosszú ideig töltőnNe tároljuk lemerült állapotbanNe töltsük az akkumulátorokat 5 °C alatt.

Amikor napi rendszerességgel használjuk elektromos járművünket akkor az akkumulátorokkal kapcsolatban a következőkre kell odafigyelni:

Akkumulátorok hosszabb idejű helyes tárolása

Általános szabályok li-ion akkumulátor tárolása esetén:

Száraz, jól szellőző helyen tároljuk, ahol a környezeti hőmérséklet 0-25°C, a relatív páratartalom <60%Az akkumulátorhoz ne legyen csatlakoztatva a töltő, illetve ne legyen feszültség alá helyezve a tárolás soránHavonta legalább egyszer ellenőrizzük a töltöttségi szintet, szükség esetén a típusra jellemző módon (lásd lejjebb) járjunk elNe töltsük 5°C alatt az akkumulátort, és a töltés megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy az akkumulátor hőmérséklete legalább 10°CA tárolás utáni első használat előtt töltsük fel teljesen az akkumulátort.

Az általános szabályok betartása mellett típus-specifikusan a következőkre kell odafigyelni, ha járművünket huzamosabb ideig tároljuk.

Silence S01 / S02

Daytona E-Viball

Ha az E-Viball robogónk biztonságos zárt helyen tölti a telet, akkor kb. 50%-os töltöttségi szinten eltehetjük télire. Ez akkor igaz, ha a tárolás ideje alatt lehúzzuk mindkét li-ion akkumulátorról a főáramköri kábeleket. Fontos, hogy fizikailag is le legyenek húzva, nem elég az előttük található megszakító lekapcsolása, mert a fedélzeti elektronikának lekapcsolt megszakító mellett is van önfogyasztása.

Ha a robogónkat a tárolás ideje alatt szeretnénk nyomon követni, felügyelni, akkor a li-ion akkumulátorok csatlakoztatva maradhatnak. Ebben az esetben érdemes feltöltött állapottal kezdeni a tárolást. A beépített GPS modul és mobil adatkapcsolatért felelős felügyeleti elektronikának egy mobiltelefonhoz hasonló fogyasztása van, ezért a tárolási időszak alatt 1-2 havonta fel kell tölteni az akkumulátorokat. Mindenképpen töltsünk az akkumulátorba az előzőleg említett gyakorisággal, még akkor is, ha kijelzés szerint látszólag változatlan a töltöttségi szint.

Nmoto LX08

Havonta győződjünk meg arról, hogy a töltöttségi szint jelző 100%-ot mutat. Ehhez nyomjuk meg az akku rövidebbik oldalának tetején található LEDsor melletti gombot. Ha a LEDsor első két ledje villog, kiegyenlítő töltésre van szükség. Ehhez tegyük töltőre és hagyjuk úgy, míg újra 100%-ot nem mutat az akku. 

A Nmoto elektromos robogókat itt mutattuk be.

Zöld Mobilitás Kft.

A Zöld Mobilitás Kft. 2020-ban alakult azzal a céllal, hogy megfizethető alternatívát kínáljon az elektromos közlekedés területén.

Elérhetőség

Hétfő-Péntek: 8-16
1037, Budapest Kunigunda útja 60
+36 30 3762646
(+36 30 erobogo)
info@elektromosrobogo.hu