E-twow rollerek Budapesten

Milyen kihívásokat jelent az elektromos rollerek elterjedése?

Az elmúlt években lassan hozzászoktunk az elektromos rollerek jelenlétéhez, és mindenkinek van vagy pozitív vagy negatív véleménye, és tapasztalata velük kapcsolatban. Ugyanúgy a városi közlekedés részei, mint egy robogó, személygépkocsi, vagy autóbusz, mégis nagyobb odafigyelést igényel a gyalogosok részéről.

E-twow praktikus és könnyű elektromos rollerek
E-twow praktikus és könnyű elektromos rollerek

az elektromos rollerek Biztonsági kockázatai

A rollerek kis méretük és alacsony sebességük miatt kiszolgáltatottak a nagyobb járműveknek, mint az autók és a teherautók. De nem csak a többi közlekedési eszköznek, hanem az útviszonyoknak, gyalogosoknak, és a forgalomnak teljes egészében. Ez nyilván növeli a balesetek kockázatát, különösen a forgalmas városi területeken.

Azt észben kell tartanunk, hogy a rollerek nem megfelelő használata veszélyt jelenthet a gyalogosokra és a kerékpárosokra, ha nem tartják tiszteletben a közlekedési szabályokat és nem vigyáznak másokra. Sok panaszt hallhattunk és hallunk most is gyalogosoktól, akiket a rollerek kerülgetnek, vagy akik megijednek a nagyobb sebességgel érkező rollerektől.

Másik oldalról viszont a kátyúk, a repedések és a rossz minőségű aszfalt akadályokat jelenthetnek a rollerek számára.

A rollerek használata a gyalogosjárdákon vitatott téma. Egyes városokban tilos a rollerek használata a járdákon, míg másokban megengedett, de korlátozások alá esik. Ez zavart okozhat a rollerek használóinak és a gyalogosoknak egyaránt.

Infrastruktúra hiánya

A rollereknek külön kerékpárutakra lenne szükségük a biztonságos közlekedéshez, de sok városban nem áll rendelkezésre a kerékpároknak sem elegendő kerékpárút. Kerékpárúton parkoló autókkal vagy kerékpárutakat használó motorokkal szintén találkozhatunk. Ez kényszeríti a rollereket a forgalomban vagy a járdán haladni, ami növeli a balesetek kockázatát.

Az elektromos rollereket könnyen magunkkal vihetjük bárhová
Az elektromos rollereket könnyen magunkkal vihetjük bárhová

Jogi és szabályozási kihívások

A rollerek jogi státusza sok városban nem egyértelmű, és különböző városok más-más válaszokat adnak erre a problémára. Ugyanúgy nincsenek egységes biztonsági előírások az elektromos rollerekre. Tehát ennek eredményeképpen bizonytalanság van a rollerek használatához kapcsolódó biztosítási felelősség tekintetében is.

Társadalmi elfogadás hiánya

Bár egyesek negatívan tekintenek a rollerekre, és úgy gondolják, hogy akadályozzák a gyalogosokat és a forgalmat, az elektromos rollerek társadalmi elfogadottsága mégis nő. Ennek oda nem más, mint a környezetvédelem, és a 21. században felnőtt tudatos generáció vegyes mobilitása. És igaz, hogy konfliktusok merülhetnek fel a rollerek használói és a gyalogosok vagy a kerékpárosok között a közös terek használatáért, de mindenkinek van helye és jogosultsága.

Már készül Magyarországon az elektromos rollerekre a KRESZ-szabályozás módosítása, mely végre tisztázhatja ezt a bizonytalan helyzetet. Amint megérkezik a szabályozás, itt is szemezgetünk belőle.

A jelenleg legelterjedtebb és legmegbízhatóbb elektromos roller az E-TWOW. A 2013 óta a piacon jelenlévő E-TWOW az első cég a világon, amely első kereket használt egy elektromos rollerhez.

… az elektromos robogó ezzel szemben

Gyorsabb

 A robogók általában nagyobb sebességre képesek, mint a rollerek, ami ideálisabbá teszi őket hosszabb utazásokhoz vagy forgalmasabb területeken történő közlekedéshez. Az elektromos robogó használhatja az utakat is.

Nagyobb hatótávolságú

A robogók akkumulátorai általában nagyobb kapacitásúak, mint a rollereké, ami azt jelenti, hogy egyetlen töltéssel tovább tudnak menni.

Kényelmesebb

A robogók üléssel és felfüggesztéssel rendelkeznek, ami sokkal  kényelmesebb utazást biztosít, főleg egyenetlen, kátyús terepen.

Nehezebb

A robogók általában nehezebbek, mint a rollerek, ezáltal nem hordozhatóak úgy, mint az elektromos rollerek, és a lakásba történő feljutás is nagyon nehezen kivitelezhető.

Drágább

A robogók általában drágábbak, mint a rollerek.

több tárolóhellyel rendelkezik

A rollereknek általában kevesebb tárolóhelyük van (vagy nincs is), mint a robogóknak, ami megnehezíti a csomagok szállítását.

Elektromos robogók
Elektromos robogók

Zöld Mobilitás Kft.

A Zöld Mobilitás Kft. 2020-ban alakult azzal a céllal, hogy megfizethető alternatívát kínáljon az elektromos közlekedés területén.

Elérhetőség

Hétfő-Péntek: 8-16
1037, Budapest Kunigunda útja 60
+36 30 3762646
(+36 30 erobogo)
info@elektromosrobogo.hu